Miinan Mökki

Saksalansaarentie 92
41550, Hannula
etsi kartalta >>

Matkapuhelin: 0400 748740
Internet: sammattiseura.vuodatus.net/page/miinan
Sähköposti:

Tiedot:

Sammattiseuran omistama Miinan Mökki sijaitsee Paikkarin Torpan naapurissa.
Miinan Mökki on saanut nimensä Elias Lönnrotin vanhimman veljen tyttären mukaan.
Miina Lönnrot teki elämäntyönsä Elias Lönnrotin perheen taloudenhoitajana, ensin Helsingissä, sitten Sammatissa Nikulla ja Lammilla, aina Elias Lönnrotin kuolemaan asti.

Miinan Mökki oli alkujaan Rauhala-niminen ja se rakennettiin Miinan nuorimman siskon ja hänen miehensä asunnoksi tiettävästi vuonna 1863. Rauhala edustaa 1800-puolivälin rakennustaitoa. Vuonna 1867 Miinan äiti Stina Lisa Lönnrot osti yhdessä tyttäriensä kanssa Rauhalan, jossa Stina Liisa asui kuolemaansa asti. Vuodesta 1885 alkaen Miina Lönnrot asui vakinaisesti Rauhalassa. Miina Lönnrot kuoli 1915.
Vuonna 1922 Miinan nuorimman sisaren tytär lunasti Rauhalan, jota oli jo silloin alettu kutsua Miinan Mökiksi.

Mökki on ollut Lönnrotin-Lounelan suvun omistuksessa vuoteen 1972 asti, viime vuosina pääasiallisesti kesäasuntona. Filosofian maisteri Elli Lounela luovutti Rauhalan Sammattiseuralle 23.10.1972. Lahjoituksen ehtona oli, että Sammattiseura huolehtii Miina Lönnrotin haudan hoidosta. Viime vuosina haudan hoito siirtyi omaisten tahdosta takaisin suvulle. Sammattiseura on 1980-luvulta alkaen järjestänyt Miinan Mökissä käsityö - ja taidenäyttelyitä. Juhannuksen aikaan järjestettävän, perinteeksi muodostuneen sammattilaisten käsitöiden myyntinäyttelyn alullepanijana toimi kesäsammattilainen Maj-Lis Kajander.

Sammattiseuran jäsenet ovat tehneet Miinan Mökin hyväksi talkootöitä. Mökin kunnostukseen on saatu varoja Sammatin kunnalta ja Museovirastolta. Keväällä 2000 valmistunut mittava peruskorjausprojekti toteutettiin Euroopan Unionin B5 – tuella. Silloin uusittiin tuvan lattiaa ja seinärakenteita, perustuksia korjattiin ja mökki maalattiin.

Miinan Mökki on avoinna kesällä.

Yrityksen asiasanat:

taidenäyttely kulttuuri

Design © Hi-Vision Oy